Kopytka szpinakowe
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka zmiksowanego szpinaku
3/4 szklanka mąki ziemniaczanej
1 jajko
10 dkg sera żółtego
sól czosnek gałka muszkatowa
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przepuszczamy przez praskę
szpinak płuczemy pod bieżącą wodą podsmażamy na maśle miksujemy
do ziemniaków dajemy sól jajko mąkę szpinak starty ser gałkę
masę mieszamy formujemy wałeczki
szpinak płuczemy pod bieżącą wodą podsmażamy na maśle miksujemy
do ziemniaków dajemy sól jajko mąkę szpinak starty ser gałkę
masę mieszamy formujemy wałeczki
kroimy 1 cm kawałki z ukosa
kopytka gotujemy 3 minuty w dużej ilości osolonej wody po wypłynięciu
kopytka gotujemy 3 minuty w dużej ilości osolonej wody po wypłynięciu