Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
25 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 żółtko do smarowania
Polewa kajmakowa
1 szklanka śmietanki 30 %
2 szklanki cukru
dekoracja orzechy migdały posypki
Wykonanie:
masło łączymy z mąką proszkiem
Polewa kajmakowa
1 szklanka śmietanki 30 %
2 szklanki cukru
dekoracja orzechy migdały posypki
Wykonanie:
masło łączymy z mąką proszkiem
dodajemy cukier żółtka jajko zagniatamy
ciasto dzielimy na 3 części dajemy na 30 minut do lodówki
2 placki wałkujemy formujemy kształt jajka
z 3 części ciasta robimy wałeczki
na brzegu ciasta dajemy wałeczek smarujemy żółtkiem
Polewa
śmietankę z cukrem gotujemy 15 minut
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem
mazurki pieczemy w 180 st około 20 minut
Polewa
śmietankę z cukrem gotujemy 15 minut
na małym ogniu w dużym garnuszku
masę często mieszamy studzimy
na mazurki dajemy polewę dekorujemy