Składniki :
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
10 dkg masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem
Krem
25 dkg masła
1 szklankę masy kajmakowej
1 szklankę rodzynek
1/2 szklanki mielonych orzechów
5 dkg biszkoptów
masło ucieramy z masą kajmakową
dodajemy rodzynki orzechy pokrojone biszkopty
krem mieszamy
Polewa
1/2 czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem kakao
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem kakao
dolewamy mleko śmietanę stopione masło
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy krem przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy polewą posypujemy orzechami
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc