Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto pszczółka

 

Ciasto Pszczółka

Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 budyń
1 łyżeczka kakao
1 /2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus
2 szklanki musu z brzoskwiń
2 galaretki 
galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącego syropu z brzoskwiń
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
dodajemy zmiksowany mus 
masę mieszamy studzimy

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
20 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietany 30 %

Pszczółki
8 połówek brzoskwiń
2 kosteczki białej czekolady
1/2 czekolady deserowej
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do woreczka
podgrzewamy w kąpieli wodnej
dekorujemy pszczółki 
skrzydełka robimy z płatków migdałowych

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dolewamy olej mleko
dodajemy budyń mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części ciasta dajemy kakao mieszamy
formę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto dajemy do formy na przemian jasne kakaowe
pieczemy w 170 st około 30 minut

Krem
gotujemy szklankę mleka w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do mleka budyń gotujemy 3 minuty studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
masło ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce budyniu płynną żelatynę śmietanę 
masę ucieramy na puszysty krem
na ciasto wykładamy masę a na nią dajemy mus
na wierzch układamy pszczółki brzoskwiniowe
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki