Mój kanał na YouTube

Translate

Szarlotka Budyniowa


Szarlotka Budyniowa

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
25 dkg masła
2 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Budyń
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
1/2 szklanki cukru

Jabłka
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
garść rodzynek skórki kandyzowanej


Wykonanie:
do miski dajemy mąkę z proszkiem stopione masło cukier jajka śmietanę 
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
do mniejszej części ciasta dajemy kakao mieszamy

Jabłka
jabłka rozdrabniamy dajemy cukier 
smażymy aż jabłka będą szkliste około 10 minut
dosypujemy kaszę mannę  jabłka mieszamy

Budyń
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
zawiesinę  dolewamy do mleka mieszamy 
budynie gotujemy 2 minuty

większą część ciasta dajemy do formy 24 x 38 cm
wyłożona papierem do pieczenia
ciasto jasne oprószamy kakao 
dajemy jabłka a na nie rodzynki skórkę oprószamy kakao 
wykładamy budyń oraz pozostałe ciasto 
szarlotkę pieczemy w 170 st około 50 minut