Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
odrobina soli
1 szklanka ciepłej wody
Nadzienie
30 dkg suszonych śliwek
1 szklanka orzechów włoskich
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
odrobina soli
1 szklanka ciepłej wody
Nadzienie
30 dkg suszonych śliwek
1 szklanka orzechów włoskich
4 łyżki miodu
cynamon goździk
Wykonanie:
do mąki dajemy sól ciepłą wodę masło wyrabiamy
ciasto przykrywamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
Nadzienie
cynamon goździk
Wykonanie:
do mąki dajemy sól ciepłą wodę masło wyrabiamy
ciasto przykrywamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
Nadzienie
orzechy zalewamy wodą na noc dajemy na siteczko
śliwki płuczemy zagotowujemy z cynamonem goździkiem
nadzienie miksujemy
ciasto wałkujemy na cienkie placki
wycinamy szklanką krążki nakładamy nadzienie zlepiamy
pierogi gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
podajemy ze śmietaną lub stopionym masłem
śliwki płuczemy zagotowujemy z cynamonem goździkiem
nadzienie miksujemy
ciasto wałkujemy na cienkie placki
wycinamy szklanką krążki nakładamy nadzienie zlepiamy
pierogi gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
podajemy ze śmietaną lub stopionym masłem