Mój kanał na YouTube

Translate

Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami


Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
odrobina soli
1 szklanka ciepłej wody

Nadzienie
30 dkg suszonych śliwek
1 szklanka orzechów włoskich
4 łyżki miodu
cynamon goździk

Wykonanie:
do mąki dajemy sól ciepłą wodę masło wyrabiamy
ciasto przykrywamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem

Nadzienie
orzechy zalewamy wodą na noc dajemy na siteczko
śliwki płuczemy zagotowujemy z cynamonem goździkiem
nadzienie miksujemy 
ciasto wałkujemy na cienkie placki
wycinamy szklanką krążki nakładamy nadzienie zlepiamy
pierogi gotujemy 3  minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
podajemy ze śmietaną lub stopionym masłem