Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Beza
5 dużych białek
1/2 szklanki cukru
1 kisiel 40 g
Beza
5 dużych białek
1/2 szklanki cukru
1 kisiel 40 g
duży słoik dżemu
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kisiel masę mieszamy
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kisiel masę mieszamy
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto oprószamy kakao
smarujemy dżemem wykładamy pianę
na pianę kruszymy pozostałe ciasto
pieczemy około godziny w 170 st
na pianę kruszymy pozostałe ciasto
pieczemy około godziny w 170 st