Mój kanał na YouTube

Translate

Naleśniki z szpinakiem i serem

 

Naleśniki z szpinakiem i serem

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła

Farsz:
30 dkg świeżego szpinaku
1/2 kg sera białego
1/2 szklanki śmietanki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól pieprz

Sos
1/2 szklanki jogurtu
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku
sól pieprz
składniki sosu dokładnie łączymy

Wykonanie:
do miski dajemy wodę mleko masło mąkę sól jajka 
mieszamy ciasto zostawiamy na 30 minut

Farsz:
opłukany szpinak podsmażamy z cebulą czosnkiem na maśle 
doprawiamy solą pieprzem 
ser dokładnie mieszamy z śmietanką 
na naleśniki nakładamy ser szpinak zwijamy w rulon
zapiekamy na patelni lub  piekarniku 25 minut w 190  st
naleśniki podajemy z sosem czosnkowym