Składniki :
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 litr mleka
25 dkg masła
2 jajka
1 łyżka kakao
2 szklanki mleka w proszku
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka gotujemy z masłem
w pozostałym mleku mieszamy jajka obie mąki
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
dodajemy cukier gotujemy 2 minuty studzimy
dosypujemy mleko w proszku
krem dokładnie ucieramy
Poncz
1 szklanka herbaty
2 łyżki cukru lub rumu
składniki ponczu mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy kakao mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
nakładamy ciasto smarujemy kremem jasnym i z kremem kakao
wkładamy nasączone połówki biszkoptów
wierzch posypujemy startą czekoladą