Składniki:
7 małych jajek
7 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
1 galaretka
starta czekolada
cukier do smaku
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy na sztywno dolewamy tężejącą galaretkę
dodajemy czekoladę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy olej mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części
do jednej części ciasta dajemy kakao dolewamy wodę mieszamy
jasne ciasto dajemy na blachę 38 x 34 cm wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy ciasto z kakao mieszamy
roladę pieczemy około 25 minut w 170 st
gorące ciasto z papierem ściśle zwijamy w rulon studzimy
roladę smarujemy kremem zwijamy
dajemy do lodówki na 4 godziny