Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
25 dkg masła
1 jajko
4 dkg drożdży
sól pieprz
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki mleka
1 jajko do smarowania
czarnuszka
Farsz:
40 dkg pieczarek
Farsz:
70 dkg kapusty kiszonej
40 dkg pieczarek
1 marchewka
2 łyżki masła
1 cebula
sól pieprz majeranek
Wykonanie:
drożdże letnie mleko 1/2 łyżeczki cukru mieszamy
1 cebula
sól pieprz majeranek
Wykonanie:
drożdże letnie mleko 1/2 łyżeczki cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy śmietanę rozczyn jajko sól
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
Farsz:
pieczarki cebule podsmażamy na maśle dodajemy kapustę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
podlewamy niewielka ilością wody
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy śmietanę rozczyn jajko sól
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
Farsz:
pieczarki cebule podsmażamy na maśle dodajemy kapustę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
podlewamy niewielka ilością wody
dusimy 30 minut pod przykryciem farsz miksujemy
ciasto dzielimy na porcje
ciasto dzielimy na porcje
wałkujemy prostokąty nakładamy farsz składamy
paszteciki kroimy z ukosa 3 cm kawałki
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
paszteciki kroimy z ukosa 3 cm kawałki
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
pieczemy około 25 minut w 170 st