Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Paszteciki z ciasta krucho drożdżowego

 















Paszteciki z ciasta krucho drożdżowego 

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
25 dkg masła
1 jajko
4 dkg drożdży
sól pieprz
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki mleka
1 jajko  do smarowania
czarnuszka 

Farsz:
70 dkg  kapusty kiszonej
40 dkg pieczarek
1 marchewka
2 łyżki masła
1 cebula
sól pieprz majeranek

Wykonanie:
drożdże letnie mleko 1/2 łyżeczki cukru mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy śmietanę rozczyn jajko sól
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut

Farsz:
pieczarki cebule podsmażamy na maśle dodajemy kapustę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem 
podlewamy niewielka ilością wody 
dusimy 30 minut pod przykryciem farsz miksujemy
ciasto dzielimy na porcje 
wałkujemy prostokąty nakładamy farsz składamy
paszteciki kroimy z ukosa 3 cm kawałki
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem 
pieczemy około 25 minut w 170 st