Kule cebulowe
Składniki:
3 duże cebule
sól pieprz słodka papryka
1/2 kg mięsa mielonego
3 duże cebule
sól pieprz słodka papryka
1/2 kg mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
10 dkg sera żółtego
30 dkg białej kapusty
10 dkg sera żółtego
30 dkg białej kapusty
1 mała marchewka
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Wykonanie:
kapustę drobno szatkujemy marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach
oprószamy solą mieszamy
mięso doprawiamy solą pieprzem papryką dajemy zmiażdżony czosnek
mięso doprawiamy solą pieprzem papryką dajemy zmiażdżony czosnek
masę dokładnie mieszamy bardzo dokładnie wyrabiamy
cebulę kroimy na 1/2 cm plasterki oprószamy solą pieprzem
dajemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
na każdy plaster cebuli dajemy placek mięsny wielkości cebuli
dajemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
na każdy plaster cebuli dajemy placek mięsny wielkości cebuli
na wierzch kapustę z marchewką ser majonez
kule cebulowe pieczemy 40 minut w 180 st