Składniki:
80 dkg filetu z karpia
Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 szklanki mleka
mąka do obtoczenia
sól pieprz cayenne rozmaryn kurkuma
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
mleko łączymy z jajkiem obiema mąkami
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
mleko łączymy z jajkiem obiema mąkami
doprawiamy solą pieprzem rozmarynem kurkumą
ciasto dokładnie mieszamy
opłukane filety osuszamy kroimy na 1,5 cm kawałki
doprawiamy solą pieprzem rozmarynem skrapiamy sokiem z cytryny
ciasto dokładnie mieszamy
opłukane filety osuszamy kroimy na 1,5 cm kawałki
doprawiamy solą pieprzem rozmarynem skrapiamy sokiem z cytryny
karpia dajemy do lodówki na 30 minut
oprószamy mąką zanurzamy w cieście
smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor
wyjmujemy na ręcznik papierowy
wyjmujemy na ręcznik papierowy