Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto Seromakowiec

 







Ciasto Seromakowiec

Składniki:
1.5 szklanki mąki
1 łyżka kakao
10 dkg stopionego masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser
80 dkg sera białego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
5 dkg stopionego masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 budyń

Mak
20 dkg maku
5 dkg masła
1 szklanka mleka lub wody
1/2 szklanki cukru
2 jajka
bakalie 

Wykonanie:
do mąki dodajemy kakao jajko proszek masło cukier
wyrabiamy ciasto 

Ser
mielony ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem
dodajemy budyń śmietanę stopione masło 
masę serową mieszamy

Mak
mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy na 30 minut
dodajemy jajka utarte z cukrem stopione masło bakalie 
masę makową dokładnie mieszamy
formę 27 x 17 cm  wykładamy papierem do pieczenia
ciasto dajemy do formy a na nie wykładamy mak na mak dajemy masę serową
ciasto pieczemy w 170 st godzinę