Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto orzechowe z brzoskwiniami


Ciasto orzechowe z brzoskwiniami

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów

Krem
1/2 kg zmielonego sera białego
1.5 szklanki mleka
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka cukru 
1 cukier waniliowy
1 puszka brzoskwiń
starta czekolada do posypania


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mąkę z proszkiem orzechy mieszamy 
ciasto dajemy na blaszkę 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
ser ucieramy obiema cukrami  i mlekiem
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto wykładamy 1/2 masy 
układamy brzoskwinie pozostałą masę
wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin