Ciasto makoweSkładniki:
6 jajek
30 dkg mielonego maku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
10 dkg masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1duża łyżka kakao
Wykonanie:
30 dkg mielonego maku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
10 dkg masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1duża łyżka kakao
Polewa
1/2 białej czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy stopione masło mak kakao miód mąkę sodę
ciasto dokładnie mieszamy
dodajemy stopione masło mak kakao miód mąkę sodę
ciasto dokładnie mieszamy
przekładamy do formy 24 cm wysmarowanej masłem
pieczemy w 170 st około 50 minut