Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto Kryształek


Ciasto Kryształek

Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretki
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka leśna

Śmietana
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
400 ml  śmietany 30 %
płatki migdałowe

Poncz
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub alkoholu

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem 
ciasto mieszamy wykładamy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy około 35 minut w 170 st

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w osobnych garnuszkach w 1szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia  studzimy kroimy w kostkę

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy płynną żelatynę galaretki mieszamy
biszkopt kroimy na pół nasączamy wykładamy masę dajemy biszkopt
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy płatkami migdałowymi