Ciasto Hrabina
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
Ciasto 2
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
25 dkg masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe
okrągłe biszkopty
Ciasto 2
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
25 dkg masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe
okrągłe biszkopty
Poncz
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
składniki ponczu mieszamy
Wykonanie:
Ciasto 1
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z kakao proszkiem dolewamy olej mleko
Wykonanie:
Ciasto 1
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z kakao proszkiem dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy
Ciasto 2
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Ciasto 2
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy porcjami mąkę proszek
ciasto mieszamy
formę 27 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto kakaowe a na nie wykładamy ciasto jasne
pieczemy w 170 st 40 minut
Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklane mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszany budyń
gotujemy 2 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy kawę i po łyżce budyniu
formę 27 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto kakaowe a na nie wykładamy ciasto jasne
pieczemy w 170 st 40 minut
Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklane mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszany budyń
gotujemy 2 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy kawę i po łyżce budyniu
ucieramy na puszysty krem
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach warzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
ciasto kroimy na pół smarujemy obie części kremem
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach warzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
ciasto kroimy na pół smarujemy obie części kremem
układamy biszkopty nasączone ponczem
polewamy tężejącą galaretką przykrywamy blatem ciasta
polewamy tężejącą galaretką przykrywamy blatem ciasta
dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc