Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto Hrabina

 

Ciasto Hrabina

Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka

Ciasto 2
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
25 dkg masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe
okrągłe biszkopty

Poncz
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
składniki ponczu  mieszamy

Wykonanie:
Ciasto 1
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z kakao proszkiem dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy

Ciasto 2
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy porcjami mąkę proszek
ciasto mieszamy

formę 27 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto kakaowe a na nie wykładamy ciasto jasne
pieczemy w 170 st 40 minut

Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklane mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszany budyń
gotujemy 2 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy kawę i po łyżce budyniu 
ucieramy na puszysty krem

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach warzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

ciasto kroimy na pół smarujemy obie części kremem 
układamy biszkopty nasączone ponczem
polewamy tężejącą galaretką przykrywamy blatem ciasta
dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc