Burgery ziemniaczane
Składniki:
60 dkg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Burgery
30 dkg mięsa mielonego
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
2 łyżki keczupu
5 dkg startego sera
sól pieprz słodka papryka
tłuszcz do smażenia
sól pieprz słodka papryka
tłuszcz do smażenia
mięso doprawiamy solą pieprzem papryka
masę mięsną bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy okrągłe kotlety spłaszczamy
smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor
cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
przepuszczamy przez praskę dodajemy mąkę
doprawiamy solą pieprzem
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy okrągłe placki
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
smarujemy keczupem dajemy porcje cebuli ser
układamy burgera placek ziemniaczany
wierzch posypujemy startym serem zapiekamy