Składniki:
5 płatów śledzi a`la matias
Zalewa
5 cebul
1 marchewka
1/2 łyżki cukru
1/2 szklanki octu
3 liście laurowe
6 szt ziela angielskiego
1/2 łyżki cukru
1/2 szklanki octu
3 liście laurowe
6 szt ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
śledzie płuczemy zimną wodą
Wykonanie:
śledzie płuczemy zimną wodą
zalewamy mlekiem na 2 -3 godziny płuczemy
śledzie kroimy w 1 cm paski
Zalewa
cebulę kroimy w piórka
gotujemy 2 szklanki wody
dodajemy marchewkę cukier ocet ziele angielskie liść laurowy
zalewę gotujemy 10 minut na małym ogniu studzimy
Zalewa
cebulę kroimy w piórka
gotujemy 2 szklanki wody
dodajemy marchewkę cukier ocet ziele angielskie liść laurowy
zalewę gotujemy 10 minut na małym ogniu studzimy
śledzie układamy w słoiku warstwowo
zimną zalewą zalewamy śledzie dajemy na 2 dni do lodówki