Pierniczki
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki miodu
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
Lukier
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
kolorowe posypki
składniki lukru dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do mąki dajemy miód cukier jajka proszek przyprawę do piernika
dolewamy mleko olej wyrabiamy ciasto
dajemy do lodówki na 4 godziny
ciasto wałkujemy foremką wycinamy pierniczki
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 12-15 minut
wierzch pierniczków polewamy lukrem dekorujemy
pieczemy w 180 st około 12-15 minut
wierzch pierniczków polewamy lukrem dekorujemy