Makowiec po japońsku z kremem mlecznym
Składniki:
2 szklanki mielonego maku
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 jabłka
1/2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mielonego maku
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 jabłka
1/2 szklanki kaszy manny
garść rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
20 dkg masła
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
20 dkg masła
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
do dekoracji płatki migdałowe mak
do miski dajemy masło oba cukry mieszamy
dodajemy porcjami mleko mleko w proszku
masę dokładnie ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
mak dajemy do garnka zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
masę dokładnie ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
mak dajemy do garnka zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy utarte jajka z cukrem starte jabłka kasze mannę proszek rodzynki
dodajemy utarte jajka z cukrem starte jabłka kasze mannę proszek rodzynki
dolewamy olej ciasto dokładnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 45 minut w 170 st
makowiec kroimy na pół wykładamy krem przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem dekorujemy
makowiec dajemy do lodówki na 4 godziny
makowiec dajemy do lodówki na 4 godziny