Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec Królewski



Makowiec Królewski

Składniki:
40 dkg maku
10 dkg masła
1 szklanka cukru
4 jajka
4 jabłka
1/2 szklanki kaszy manny
2 łyżki maki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki sody
10 dkg rodzynek
1 szklanka orzechów włoskich

Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej 
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dajemy mak stopione masło pokrojone jabłka kasze mannę mąkę sodę orzechy rodzynki
masę makową dokładnie mieszamy 
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia 
makowiec pieczemy około 1 godziny w 170 st
wierzch polewamy czekoladą