Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Składniki:
80 dkg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól pieprz gałka muszkatowa
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Farsz:
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Farsz:
40 dkg pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
6 dkg sera żółtego
zielona pietruszka
sól pieprz
1 łyżka tłuszczu
Wykonanie:
obrane pieczarki cebulkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach
podsmażamy odparowujemy nadmiar płynu
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
do zimnych pieczarek dajemy starty ser
farsz mieszamy
Kotlety
Kotlety
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
dodajemy obie mąki sól jajko
dodajemy obie mąki sól jajko
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy placek w środek dajemy farsz zlepiamy lekko płaszczymy
formujemy placek w środek dajemy farsz zlepiamy lekko płaszczymy
obtaczamy w bułce tartej
smażymy na złoty kolor z obu stron
smażymy na złoty kolor z obu stron