Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1,5 kg ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Tłuszcz do polania
Tłuszcz do polania
10 dkg boczku wędzonego
1 duża cebula
boczek cebulę kroimy w kosteczkę
podsmażamy na złoty kolor
Farsz:
Farsz:
1/2 kg pieczarek
40 dkg kapusty kiszonej kapusty
40 dkg kapusty kiszonej kapusty
2 cebule
sól pieprz majeranek
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka tłuszczu
Wykonanie:
cebulkę kroimy podsmażamy na maśle
dodajemy pokrojoną kapustę pieczarki
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
podlewamy 1/2 szklanki wody
dusimy 30 minut pod przykryciem
farsz miksujemy
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy studzimy
przeciskamy przez praskę dodajemy mąkę sól jajka
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
przeciskamy przez praskę dodajemy mąkę sól jajka
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
nabieramy porcje ciasta w środek dajemy farsz zlepiamy
kluski gotujemy 5 minut w osolonej wodzie
podajemy polane tłuszczem