Składniki
3 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń
3 budynie
1 litr ulubionego soku
cukier do smaku
budynie mieszamy z sokiem gotujemy 3 minuty studzimy
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z galaretką
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
dodajemy kakao mąkę przesianą z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 22 x 22 wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 22 x 22 wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 40 minut
w całym cieście robimy małe otwory
wlewamy ugotowany budyń studzimy
a na niego wykładamy śmietanę
wierzch ciasta posypujemy okruchami ciasta