Ciasto Michałek
Składniki:
4 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
Składniki:
4 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
600 ml litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
600 ml litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
25 dkg cukierków michałków
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 20 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę starte cukierki mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy startymi cukierkami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
25 dkg cukierków michałków
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 20 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę starte cukierki mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy startymi cukierkami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin