Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto korona makowa


Ciasto korona makowa

Składniki: 

Biszkopt 
4 jajka 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
4 łyżki cukru 
1 łyżka oleju 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 

Wkładka makowa 
5 białek 
1 szklanka maku 
1/2 szklanki kokosu  
1/2 szklanki cukru 
szczypta soli
1 łyżka maki ziemniaczanej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  

Masa makowa 
20 dkg mielonego maku 
1/2 szklanki cukru 
15 dkg masła 
1.5 szklanki mleka 
1 budyń 


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dajemy obie mąki przesianą z proszkiem dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 21 cm
wyłożona papierem do pieczenia 
pieczemy około 25 minut w 170 st

Masa makowa
mak zalewamy 1 szklanką wrzącym mlekiem 
dodajemy cukier masło 
dolewamy rozmieszany budyń w pozostałym mleku 
gotujemy 3 minuty masę często mieszamy studzimy

Ciasto składamy
na biszkopt wykładamy masę makową nakładamy wkładkę makową
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem