Ciasto Gambit
Składniki :
6 jajek
2.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
25 dkg masła
1 budyń
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
gotujemy szklankę mleka w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części ciasta dodajemy kakao 2 łyżki mleka mieszamy
oba ciasta dajemy do jednej formy 38 x 36 cm
wyłożonej papierem do pieczenia zabezpieczamy środek
pieczemy w 170 st około 25 minut
oba ciasta dajemy do jednej formy 38 x 36 cm
wyłożonej papierem do pieczenia zabezpieczamy środek
pieczemy w 170 st około 25 minut
ciasto kroimy na 6 pasków odcinamy brzegi
składamy na przemian przekładamy kremem
wierzch smarujemy kremem posypujemy okruchami ciasta