Pierogi z grochem i brokułem
Składniki:
3.5 szklanki mąki
2 łyżki masła
odrobina soli
1 szklanka ciepłej wody
Farsz
1/2 kg grochu
Wykonanie:
do mąki dajemy sól stopione masło ciepłą wodę wyrabiamy
2 łyżki masła
odrobina soli
1 szklanka ciepłej wody
Farsz
1/2 kg grochu
1 brokuł
1 cebula
sól pieprz majeranek
1 łyżka masła
1 cebula
sól pieprz majeranek
1 łyżka masła
Tłuszcz do polania
3 cebule
2 łyżki tłuszczu
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
do mąki dajemy sól stopione masło ciepłą wodę wyrabiamy
ciasto zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
Farsz
Farsz
opłukany brokuł gotujemy 15 minut
w osolonej wodzie ze szczyptą cukru
płukany groch zalewamy wodą moczymy 2 godziny odcedzamy
płukany groch zalewamy wodą moczymy 2 godziny odcedzamy
zalewamy ponownie wodą gotujemy do miękkości dajemy na sito
cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle
brokuł groch cebulę miksujemy
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
ciasto cienko wałkujemy szklanką wycinamy krążki
nakładamy farsz zlepiamy
gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
podajemy z podsmażoną cebulką
podajemy z podsmażoną cebulką