Jabłecznik z serem
Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
12 dkg masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie :
mąkę łączymy z masłem
1,5 szklanki mąki pszennej
12 dkg masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Ser
60 dkg sera białego tłustego
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 budyń waniliowy
Ser
60 dkg sera białego tłustego
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 budyń waniliowy
Jabłka
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu
obrane jabłka kroimy na cząstki dajemy do rondla
dolewamy wodę dosypujemy cukier dusimy około 10 minut
dosypujemy mąkę zagotowujemy lekko studzimy
Wykonanie :
mąkę łączymy z masłem
dodajemy cukier żółtko śmietanę proszek
wyrabiamy ciasto zawijamy w folię
dajemy do lodówki na 30 minut
Ser
ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem dodajemy budyń
Ser
ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem dodajemy budyń
masę serową bardzo dokładnie mieszamy
blaszkę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto dzielimy na 2 części większą część wykładamy do formy
blaszkę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto dzielimy na 2 części większą część wykładamy do formy
na ciasto dajemy prażone jabłka masę serową pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch jabłecznika posypujemy cukrem pudrem
wierzch jabłecznika posypujemy cukrem pudrem