Ciasto ze śliwkami i budyniem
Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Budyń
3 budynie
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
garść płatków migdałowych
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do mleka dodajemy masło cukier mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty
Śliwki
60 dkg śliwek
60 dkg śliwek
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajka cukier śmietanę
ciasto dokładnie wyrabiamy
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajka cukier śmietanę
ciasto dokładnie wyrabiamy
dajemy do formy 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy śliwki a na nie wykładamy ciepły budyń
na ciasto dajemy śliwki a na nie wykładamy ciepły budyń
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy około 50 minut w 170 st