Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 litr soku kubuś
3 budynie
10 dkg masła
3 szklanki soku gotujemy z masłem w pozostałym soku mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się soku mieszamy gotujemy 2 minuty studzimy
Śmietana
200 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą obie mąki z proszkiem
ciasto mieszamy przekładamy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
Śmietana
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Śmietana
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy tężejącą galaretkę mieszamy
na biszkopt wykładamy letnią krem
na ostudzone ciasto dajemy śmietanę
wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny