Składniki:
2 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki jogurtu
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki jogurtu
1/2 szklanki oleju
2 płaski łyżeczki sody
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 płaski łyżeczki sody
3 łyżki kakao
szczypta soli
Budyń
3 budynie
1 litr mleka
1 szklanka cukru
10 dkg masła
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka budyń gotujemy 3 minuty
dodajemy cukier masło mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę kakao sodę dolewamy jogurt
ciasto dokładnie mieszamy
przekładamy do formy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto dokładnie mieszamy
przekładamy do formy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st
w cieście robimy otwory dajemy ciepły budyń
w cieście robimy otwory dajemy ciepły budyń
wierzch posypujemy okruchami ciasta