Ciasto Babie lato
Składniki :
2 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 kisiel
1/2 szklanki wody
1 galaretka
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę przekładamy do rondla
dodajemy cukier dusimy 10 minut
dolewamy rozmieszany kisiel gotujemy 2 minuty
dosypujemy suchą galaretkę mieszamy studzimy
Krem
2 galaretki
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru
garść migdałów
galaretki zalewamy w 2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy tężejącą galaretkę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy jabłka
przykrywamy ciastem a na nie dajemy masę
wierzch posypujemy migdałami