Domowy hamburger
Składniki:
40 dkg mielonej wołowiny
1 łyżka musztardy
1 łyżka keczupu
sól pieprz
tłuszcz do smażenia
Bułeczki
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
2 dkg drożdży
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody
sezam do posypania
sezam do posypania
jajko do smarowania
drożdże mieszamy z cukrem w letniej wodzie
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn sól oliwę wyrabiamy na lśniącą kule
ciasto zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem
przerabiamy formujemy 4 bułeczki dajemy na blachę
wierzch bułeczek smarujemy jajkiem posypujemy sezamem
zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
bułeczki pieczemy w 170 st około 25 minut
bułeczki pieczemy w 170 st około 25 minut
Dodatki
4 plasterki sera żółtego
3 ogórki konserwowe
2 pomidory
1 łyżka masła
1 łyżka masła
zielona sałata
Sos
3 łyżki keczupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki musztardy
Wykonanie:
mięso doprawiamy solą pieprzem
formujemy kotleciki spłaszczamy
smażymy z obu stron złoto brązowy kolor
bułeczkę kroimy na pół smarujemy masłem opiekamy w piekarniku
smarujemy ketchupem układamy sałatę plasterki
sera sos pomidora sos ogórka kotlecik na wierzch bułeczkę
hamburger podajemy na ciepło z piekarnika
Wykonanie:
mięso doprawiamy solą pieprzem
formujemy kotleciki spłaszczamy
smażymy z obu stron złoto brązowy kolor
dajemy na 10 minut do piekarnika 190 st
bułeczkę kroimy na pół smarujemy masłem opiekamy w piekarniku
smarujemy ketchupem układamy sałatę plasterki
sera sos pomidora sos ogórka kotlecik na wierzch bułeczkę
hamburger podajemy na ciepło z piekarnika