Ciasto z kremem szarlotkowym
Składniki :
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Krem
1 galaretka
25 dkg masła
1/2 szklanki cukru
4 duże jabłka
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy studzimy
obrane jabłka kroimy w kosteczkę
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy tężejącą galaretkę jabłka mieszamy krem
Wykonanie:
jajko z cukrem mieszamy dolewamy olej jogurt
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem sodą
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 40 minut
z ciasta ścinamy wierzch miksujemy
na pozostałe ciasto wykładamy krem
wierzch posypujemy pokruszonym ciastem