Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Składniki:3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
2 jajka
2 żółtka
Rozczyn
4 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
Śliwki
60 dkg śliwek
cynamon
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
Śliwki
60 dkg śliwek
cynamon
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
oprószamy cynamonem mieszamy
Kruszonka
10 dkg masła
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek cukru
składniki posypki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże cukier mieszamy
Kruszonka
10 dkg masła
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek cukru
składniki posypki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże cukier mieszamy
rozczyn dajemy na 10 minut w ciepłe miejsce
do mąki dajemy jajka z cukrem rozczyn dokładnie wyrabiamy
do mąki dajemy jajka z cukrem rozczyn dokładnie wyrabiamy
na koniec dajemy stopione masło mieszamy musi być lśniące
ciasto zostawiamy pod przykryciem aż podwoi objętość
formę 25 cm smarujemy masłem wykładamy ciasto zostawiamy na 10 minut
po tym czasie układamy śliwki posypujemy kruszonką
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut