Składniki :
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki jogurtu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wiśnie
40 dkg wiśni
2 łyżki mąki
rozmrożone wiśnie oprószamy mąką
Krem
400 ml śmietany 30 %
1 galaretka
3 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe
galaretkę zalewamy 1/2 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejąca galaretkę masę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej jogurt dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto bardzo dokładnie mieszamy
dzielimy na 2 części 1/3 jasnego ciasta odkładamy
do pozostałego dodajemy kakao dokładnie mieszamy
na ciasto kakaowe wykładamy ciasto jasne dajemy wiśnie
pieczemy w 170 st około 50 minut studzimy
na ciasto kakaowe wykładamy ciasto jasne dajemy wiśnie
pieczemy w 170 st około 50 minut studzimy
na ciasto wykładamy krem
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny