Składniki:
6 małych jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo kokosowe
4 duże białka
4 duże białka
1/2 szklanki kokosu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
białka z cukrem ubijamy na sztywno
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mak kokos proszek
ciasto mieszamy dajemy do formy
pieczemy około 25 minut w 170 st
Krem
30 dkg masła
1 budyń
1 budyń
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
30 dkg wiśni
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
dodajemy cukier mieszamy studzimy
Poncz
1/2 szklanki wody
3 łyżki alkoholu lub soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
składniki ponczu dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem mieszamy
ciasto dajemy do formy 17 x 27 cm
ciasto dajemy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 st
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
dajemy wiśnie ciasto makowe kokosowe krem jasny biszkopt
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin