Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Brzdąc


Ciasto "Brzdąc"

Składniki:
6 dużych jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
600 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
4 łyżeczki żelatyny
1 duży słoik dżemu

Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut

Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy z kakao płynną żelatyną masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem 
wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy kremem
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin