Składniki:
6 dużych jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
40 dkg truskawek
200 ml śmietany 30 %
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
200 ml śmietany 30 %
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy
Krem
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na dużą blachę 38 x 34 cm wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
Truskawki
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy
kroimy w drobną kosteczkę
pieczemy około 25 minut w 170 st
Truskawki
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy
kroimy w drobną kosteczkę
Krem
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę truskawki masę mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru wykładamy krem
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę truskawki masę mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru wykładamy krem
roladę ściśle zwijamy dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch dekorujemy