Ciasto Pani Walewska z truskawkami
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Piana
1 szklanka białek
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dkg płatki migdałowe
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąką masę mieszamy
Krem
2 galaretki truskawkowe
200 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru
40 dkg truskawek
galaretki rozpuszczamy 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
opłukane i osuszone truskawki kroimy w kosteczkę
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy tężejącą galaretkę masę mieszamy z truskawkami
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajka cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajka cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
dajemy do formy 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy pianę posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy osobno 2 placki około 25 minut w 170 st
na placek wykładamy krem przykrywamy drugim plackiem