Ciasto bez pieczenia z frużeliną truskawkową
Składniki :
herbatniki czekoladowe
Budyń
2 budynie
3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 duża łyżka masła
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy dodajemy masło cukier
budyń gotujemy 2 minuty mieszamy
Frużelina
1/2 kg truskawek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody do rozprowadzenia mąki
1 łyżka żelatyny
opłukane i obrane truskawki dajemy do garnka
opłukane i obrane truskawki dajemy do garnka
dodajemy cukier 1/2 wody gotujemy 5 minut
mąkę mieszamy mieszamy w pozostałej wodzie
mąkę mieszamy mieszamy w pozostałej wodzie
dolewamy do truskawek zagotowujemy
formę 11 x 30 cm wykładamy herbatnikami
na herbatniki dajemy budyń herbatniki a na nie wykładamy frużelinę
ciasto studzimy dajemy do lodówki na 2 godziny