Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
25 dkg masła
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Piana
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Piana
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę masę mieszamy
Wykonanie:
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
Rabarbar
1/2 kg rabarbaru
1/2 kg rabarbaru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
opłukany rabarbar osuszamy kroimy w cienkie plasterki
oprószamy mąką i cukrem
Wykonanie:
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy śmietanę proszek żółtka cukier zagniatamy
dajemy do lodówki na 30 minut
dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto dzielimy na 3 części
1 części ciasta dajemy łyżkę kakao mieszamy
2 część ciasta zamrażamy
3 część ciasta największą wałkujemy
1 części ciasta dajemy łyżkę kakao mieszamy
2 część ciasta zamrażamy
3 część ciasta największą wałkujemy
dajemy na blachę 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy pianę wykładamy rabarbar pianę ciasto kakaowe
pianę na wierzch ścieramy pozostałe ciasto z zamrażalnika
pieczemy w 170 st około godziny