Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 jabłka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Rabarbar
40 dkg rabarbaru
40 dkg rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
cynamon
opłukane rabarbar kroimy na plasterki
jabłka kroimy w kosteczkę
oprószamy cukrem mąką cynamonem
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajko cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajko cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część dajemy do formy 27 x 17 cm
do pozostałego ciasta dodajemy kakao mieszamy
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy rabarbar z jabłkami a na nie wykładamy ciasto z kakao
na ciasto dajemy rabarbar z jabłkami a na nie wykładamy ciasto z kakao
pieczemy około 50 minut w 170 st