Galaretka rabarbarowa
Składniki:
30 dkg rabarbaru
30 dkg rabarbaru
400 ml wody
1/2 szklanki cukru
2 duże łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru
2 duże łyżki żelatyny
Śmietana
1/2 szklanki śmietany 36 %
1/2 szklanki śmietany 36 %
1 łyżka cukru waniliowego
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
Wykonanie:
opłukany i obrany z włókien rabarbar kroimy w plasterki
Wykonanie:
opłukany i obrany z włókien rabarbar kroimy w plasterki
dajemy do garnka zalewamy wodą gotujemy 5 minut
dodajemy cukier żelatynę bardzo dokładnie mieszamy
dodajemy cukier żelatynę bardzo dokładnie mieszamy
przelewamy do formy studzimy
dajemy do lodówki na 3 godziny
galaretkę podajemy z kleksem bitej śmietany