Szarlotka pod pierzynką
Składniki :
4 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Beza
4 duże białka
1/2 szklanki cukru
1 kisiel
1 kg jabłek
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy obie mąki proszek dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy jabłka pokrojone w plasterki
a na nie dajemy bezę
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch posypujemy cukrem pudrem