Ciasto pomarańczowe
Składniki:3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
2 duże pomarańcze
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 mała łyżka soku lub wody
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
Wykonanie:
wyszorowane pomarańcze obieramy ze skóry miksujemy
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę proszek pomarańcze dolewamy śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 29 x 11 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 50 minut
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę proszek pomarańcze dolewamy śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 29 x 11 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch ciasta polewamy lukrem