Ciasto krucho drożdżowe3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
Składniki:
1 żółtko
1 jajko
20 dkg masła
4 dkg drożdży
20 dkg masła
4 dkg drożdży
2 łyżki kwaśnej śmietany
odrobina soli
4 łyżki cukru
1/3 szklanki mleka
Wykonanie:
drożdże letnie mleko łyżkę cukru mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy jajko żółtko cukier rozczyn odrobinę soli
masło ścieramy na tarle o dużych oczkach
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
odrobina soli
4 łyżki cukru
1/3 szklanki mleka
Wykonanie:
drożdże letnie mleko łyżkę cukru mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy jajko żółtko cukier rozczyn odrobinę soli
masło ścieramy na tarle o dużych oczkach
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
przekładamy do miseczki i do lodówki na 2 godziny
ciasto krucho drożdżowe służy do wypieku :
makowców jabłeczników serników rogalików pasztecików